"Πειράματα" Big Foot

Με βάση την Συμμετοχική χαρτογράφηση της περιοχής, εντατικές διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς, καθώς και συμβουλές από το Big Foot εταίρους, οι δήμοι αποφάσισαν για τις δραστηριότητές τους - «πειράματα» της εφαρμογής του διαγενεακή προσέγγιση μάθησης, η οποία ήταν διαφορετική από κάθε άλλη, και αντανακλάται τη φύση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Τρίκαλα, Ελλάδα

Το πείραμα στα Τρίκαλα πρώτη επικεντρώνεται στην τοπική παραγωγή παραδοσιακών γλυκών. Ωστόσο, δεδομένου ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τοπικές συμμετέχοντες εντάχθηκαν, σύντομα κατέστη σαφές ότι οι πολιτισμικές και φυσικό πλούτο της περιοχής παρέχουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ευχάριστο ανακαλύψεις για την τοπική νεολαία. Για να περιλαμβάνει πληρέστερα, το Big Foot δοκιμή οργανώθηκε γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες:

1. Παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία
2. Πολιτισμός: Λαογραφία και παραδοσιακά βιοτεχνίας
3. Ιστορικά μνημεία - αγροτικής κληρονομιάς
4. Φυσικό περιβάλλον και τον αγροτικό τουρισμό.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σε μηνιαία βάση. Οι δάσκαλοι έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις σε ένα μήνα εκ των προτέρων, προκειμένου να προετοιμάσει τους μαθητές σωστά στην τάξη, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών στο σπίτι της έρευνας για τις επερχόμενες ταξίδια. Οι καθηγητές που συνοδεύεται επίσης από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.

 

Σε κάθε θεματική ενότητα, οι ηλικιωμένοι ντόπιοι ήταν οι κύριοι εκπαιδευτές: αποδείξει τις ικανότητές τους και τις παραδοσιακές τέχνες της οικογένειας, διδάσκοντας τους μαθητές, μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, τις ιδέες και τη γνώση, και «ιστορίες» που ήταν διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί.

Μέσα από αυτές τις διαφορετικές συνεδρίες, οι νέοι κάτοικοι των Τρικάλων είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι διεξάγουν τις τοπικές πολιτιστικές και γαστρονομικές παραδόσεις, για να ανακαλύψει προηγουμένως άγνωστα στοιχεία για την τοπική ιστορία και την κληρονομιά τους, να επισκεφθεί προηγουμένως απαρατήρητη ιστορικά μνημεία, να μάθουν πώς να μαγειρεύουν παραδοσιακά, μαρμελάδες, συλλογή παραδοσιακών συνταγών, λαϊκής μουσικής και προσωπικές ιστορίες από τις οικογένειές τους, καθώς και το δικό τους μέλλον στα Τρίκαλα, ίσως μέσω των παραδοσιακών της επιχειρηματικότητας, της γεωργίας, της φύσης και του τουρισμού.

Berkovitsa, Bulgaria

Το Big Footπείραμα στη Βουλγαρία επικεντρώθηκε στην περιοχή του τουρισμού.

Κατά τη φάση της χαρτογράφησης, κατέστη σαφές, ότι οι νεότερες γενιές σε Berkovitsa δεν είναι πλέον εξοικειωμένοι με τα γύρω βουνά: ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τα ονόματα των βουνών, ούτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που συνδέονται με αυτά. Την ίδια στιγμή, η ενεργός και ασχολούνται με τα μεγαλύτερα πληθυσμού δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα βασικά τεχνολογικά εργαλεία, όπως η χρήση ενός υπολογιστή, και ήθελαν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και e-mail.

Το μακροπρόθεσμο όραμα σε αυτή την περίπτωση είναι όχι μόνο να αναπτύξει το αίσθημα της εκτίμηση και σύνδεση με την τοπική περιοχή, αλλά και να σκεφτούν ως πάροχος του τουρισμού, για το τι τοπικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο μπορεί να είναι ελκυστική, θα πρέπει να διαφημίζονται, και θα μπορούσε να τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Berkovitsa.

Big Foot εκδρομές που διοργανώνονται και εκδρομές, όπου οι ηλικιωμένοι και οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν μαζί. Η ηλικιακή ομάδα επισκέφθηκε έτσι τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας, όπως Zdravchenica, Haidushki Vodopadi, Kim, Stаrkovitza, Todorini kukli και Lopushna. Οι ηλικιωμένοι καθοδηγούνται των φοιτητών στις παραπάνω θέσεις, κοινές ιστορικά γεγονότα, μύθους και τη λαογραφία, και μετέφερε τις γνώσεις τους για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Οι μαθητές μάθαιναν να διαβάζουν τοπογραφικό χάρτη και πυξίδα, καθώς και τις βασικές τεχνικές επιβίωσης στα βουνά.

Κάθε εκδρομή διαρκεί 1-2 ημέρες, κατά τις οποίες οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώθηκαν με τις τοπικές περιβάλλον και ανέπτυξε την εκτίμησή του για τοπικού τους χαρακτήρα και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και είχαν την ευκαιρία να δράσει ως εκπαιδευτές, όταν η διδασκαλία τους ηλικιωμένους πώς να λειτουργούν ψηφιακά και βίντεο κάμερες, και πώς να χρησιμοποιούν πολλαπλές δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων, όπως η πλοήγηση GPS. Στην πραγματικότητα, η κατάρτιση ΤΠΕ συνεχίστηκε ακόμη και μετά τις εκδρομές, και συμπεριλαμβάνει διδασκαλία στους ηλικιωμένους πολλές βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία γούρνα το Διαδίκτυο και άλλα κοινωνικά δίκτυα, υπό την καθοδήγηση των επαγγελματιών των ΤΠΕ.

 

Γκούμπιο, Ιταλία

Με βάση την Συμμετοχική χαρτογράφηση σε Γκούμπιο, η τοπική παράδοση το μαγείρεμα έχει αναγνωριστεί ως το πιο κατάλληλο εργαλείο για τη μετάδοση παραδόσεις που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς και για την προώθηση της διατήρησης των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη κατανάλωση και τη σημασία της αγοράς τοπικών προϊόντων.

Ως μέρος του πειράματος, μεταξύ γενεών Μαθήματα μαγειρικής πραγματοποιήθηκαν, με επικεφαλής τα μέλη του κέντρο ηλικιωμένων σε Γκούμπιο. Οι ενήλικες ήταν η «εκπαιδευτές» από τους νέους, και τους έδωσε τόσο με τις δεξιότητες για το πώς να γίνει ένας μεγάλος αρχιμάγειρας, αλλά και με πληροφορίες σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα και τις παραδόσεις τους. Σε αντάλλαγμα, οι νέοι σεφ έδειξε μέντορες τους πώς να χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, οκτώ μηνιαίες γενεών μαθήματα »Τρόφιμα και Σκέψεις» και «Πολιτισμός και άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη ζωή του σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μοιράζονται τις ιστορίες της ζωής τους, που συνδέονται με κάθε παραδοσιακή συνταγή, την προώθηση προβληματισμού μεταξύ των μαθητών σχετικά με τις τοπικές παραδόσεις και τη σημασία να θυμόμαστε τους σήμερα, για την ανάπτυξη μιας καλύτερης κοινότητας.

Επιπλέον, "Big Foot" παππούδες ήταν για πρώτη φορά συμμετέχουν ως σεφ κατά τη διάρκεια της 31ης Truffle Εκδήλωση στο Γκούμπιο: η πιο διάσημη εκδήλωση στην Ιταλία, η οποία γιορτάζει την πολύτιμη λευκή τρούφα, τις παραδόσεις μαγειρέματος και τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Οι νέοι που προέρχονται από όλη την Ιταλία είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν τις παραδοσιακές συνταγές, όπως τα νιόκι, ταλιατέλες, Crescia. Αυτή η υψηλού επιπέδου προσοχή στην ανταλλαγή μεταξύ γενεών ήταν απόδειξη μιας αυξανόμενης σημασίας που δίνεται στην ηλικιακή υπηρεσία εκμάθησης.

Ένα άλλο μέρος του πειράματος ήταν αρκετά μαθήματα μαγειρικής με τις μετανάστριες σε Γκούμπιο, που επέτρεψε τόσο οι νεοφερμένοι να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία, και έφερε ποικιλία με την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, εξοικειωμένοι με τους νέους συμμετέχοντες.