ΔΗΜΟΣ GUBBIO

Περιφέρεια της Umbria, Ιταλία

ΔΗΜΟΣ GUBBIO

Ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της Ούμπρια εξελίχθηκε ήπιο στο πέρασμα του χρόνου, ο Δήμος του Γκούμπιο είναι λιτό και επιβλητικό. Σκαρφαλωμένο κατά μήκος των απότομες πλαγιών του Monte Ingino και Monte Cucco, τα γοτθικά κτίρια οδηγούν  μέχρι το λόφο προς  το πιο κοντινό πράγμα πάρκο ψυχαγωγίας Ούμπρια, το υπαίθριο τελεφερίκ του.

Η περιοχή είναι ορεινή 525τετρ. χιλιομέτρων (32.998 κάτοικοι), που οριοθετείται προς τα ανατολικά και δυτικά από τα Απέννινα έως την Κοιλάδα Tevere. Είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά με καλλιτεχνικούς θησαυρούς, όπου η ιστορία, ο πολιτισμός και το τοπίο έρχονται μαζί σε μια αρμονική συμβίωση. Δίπλα στα ιστορικά κέντρα των εκπληκτικής ομορφιάς και γοητείας που διατηρούν εξαιρετική μαρτυρία για τη μεσαιωνική εποχή, προσφέρει μια αμόλυντη φύση με βιοτεχνικές και καλλιτεχνικές παραγωγές που μαρτυρούν την ικανότητα μιας παλιά καθιερωμένης παράδοσης. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η πλευρά του βουνού γίνεται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου.

Το Gubbio είναι διάσημο για τα χάλκινα δισκία (Eugubineή Iguvine), τα οποία χρονολογούνται από το 300 με 100 π.Χ. και που μαζί αποτελούν το μεγαλύτερο κείμενο που σώζεται στην αρχαία Ούμπρια. Υπήρξε σημαντικός σύμμαχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με βασικό ρόλο στη στάση της Via Flaminia, η πόλη παρήκμασε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Σαρακηνών. Τον 14ο αιώνα έπεσε στα χέρια της οικογένειας Montefeltro του Ουρμπίνο και αργότερα ενσωματώθηκε στα παπικά κράτη.

Το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού στην περιοχή Gubbio είναι σημαντικό και προκαλεί κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι τοπικές πολιτικές αρχές έχουν στόχο εδώ και χρόνια στην καταπολέμηση της τάσης αυτής με την βελτίωση των υπηρεσιών για τον πληθυσμό και με συνοδευτικά μέτρα, όπως τη διαχείριση του δάσους και του εδάφους, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των τουριστικών διαδρομών που βασίζονται στην ορεινή περιοχή και τις παραδόσεις της. Οι δράσεις που αναλαμβάνονται πάντα με στόχο την αξιοποιήσει τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά του, και διευκολύνοντας την ενεργό και διαδραστικό μεταφορά των ικανοτήτων και δεξιοτήτων από γενιά σε γενιά.